Space Villa Room Architecture
Tama66 / Pixabay

Tip: bespaar 15% op je energierekening met radiatorventilatoren

Met een ventilator zoals je die ook in de koeling van je PC vindt, kun je een bestaande hoge temperatuur radiator energiezuiniger maken en zelfs op lage temperatuur gaan stoken. Je kan hiermee 15 tot 20% energie besparen op de verwarming van je woning.

Daarnaast zijn er ook speciale ventilatoren voor lage temperatuur convector verwarming om ze tot 30% meer vermogen te geven.

  1. Als je de radiator ventilatoren installeert ga je direct 5% tot 10% besparen op je verwarmingskosten.*
  2. Als je vervolgens Je HR ketel afgifte terugbrengt van 70 ℃ naar 60 ℃ wordt je besparing 14% tot 22%*
  3. Je kunt nog verder besparen door je CV ketel tunen en je CV systeem ‘waterzijdig’ in te regelen. Je kunt dan zelfs tot 30% besparen.

Hoe werkt het?

Doordat lucht versneld langs de radiator geblazen of gezogen wordt, neemt de warmtewisseling toe tussen warme radiator en koudere lucht. Hierdoor creëer je extra warmte capaciteit zonder dat je de radiotoren of je systeem hoeft te veranderen!

Nu wil je geen extra capaciteit maar energiebesparing. Door de extra capaciteit die je nu op de radiatoren hebt aangebracht kun je met minder energie dezelfde kamertemperatuur bereiken. Dus kun je nu de afgifte temperatuur van je CV lager zetten. En omdat een CV ketel zuiniger werkt op lagere temperaturen, gebruik je minder gas!

De ventilatoren zitten meestal met z’n 3-en in één behuizing. Deze klik je met magneten vast aan je bestaande radiatoren. Het type en lengte van je radiator bepaalt hoeveel ventilatorblokken je nodig hebt.

Ze werken op 9 volt en verbruiken erg weinig energie.
verbruikt 1kWh per jaar. Dit is ongeveer €0,21 per jaar en dus eigenlijk te verwaarlozen. Maar je moet dus wel een stopcontact in de buurt hebben anders zit je met allerlei verlengkabeltjes te klooien.

Ze produceren ook geluid. Afhankelijk van type en stand tot 20db. dit is erg stil en te vergelijken met het ruizen van bomen. maar als het erg stil is in huis, hoor je het dus wel.

Welke radiatorventilatoren zijn er op de markt?

Radiatorventilator specs vergeleken

WatSpeed-comfortHeatfanClimat-boosterJagapro DBEJaga Dynamic Boost Hybrid
Heatfan climate booster ventilator Jaga DBH ventilator verwarmen en passief koelen
WebsiteSpeedcomfortHeatfanClimateboosterJaga DBE radiatorenJaga DBH
Typeaan/uitaan/uittraploostraploostraploos
Verwarmenjajajajaja
Koelenneeneeja met extra sensorja met de DBE PRO versieja
Gaat aan als cv warmer wordt dan33 graden inschakelen, 25 stoppen27 graden inschakelen, 26 stoppentraploos: verschil lucht en watertemperatuurtraploos: verschil lucht en watertemperatuurtraploos: verschil lucht en watertemperatuur
Temperatuur sensorverwarmingverwarmingverwarming en luchtverwarming en luchtverwarming en lucht
Geluid in dB(A)< 20< 20< 23< 26 comfort < 30 en 35 in boost mode
Spanning12 Volt12 Volt230 Volt12 Volt12 Volt
Stroomverbruik bij 1000 uur gebruik p/j0,7 kWh1 kWh3 kWh4 kWh4 kWh
Adapter verliesvrij?janeegeen adaptorneenee
Standby verbruik0?< 0,3W24 watt24 watt
Kosten stroom p/j (stroomprijs 0,22 kWu)€ 0.12€ 0.67€ 0.89€ 0.93€ 0.93
Luchtverplaatsing30m3/hr
Materiaalbiodegradable kunststof behuizingkunsstof en metaalkunsstof en metaalkunsstof en metaalkunsstof en metaal
Minimale lengte5040505060
Lengte instelbaar per cm50401050
Levensduur in uren50,00050,000
Getest doorTNOic20
KeurmerkCE/CEBEC
Garantie2 jaar
Opmerkingmet magneten vastgeklikt onder radiatormet magneten vastgeklikt onder radiatormet magnetische ophanhbeugel vastgeklikt onder radiatorUit productie: Gemaakt voor op Jaga convectoren in 3 breedtes en veel lengtesNieuw: warmen en koelen. Vastgeklemt uit zicht in de convectorkast
Prijs vanaf€ 59,95€ 59,95€ 186,95€ 186,95€ 243,00

Hoe plaats je de ventilatoren?

  • Een ventilator voor een gewone stralings radiator plaats je onder de verwarmingselementen: ze duwt de lucht langs de elementen.
  • Een ventilator voor een LTV convector plaats je boven de verwarmingselementen: ze zuigt de lucht door de convector.

Voorbeeld 1: Ventilator maakt van gewone radiator een ltv radiator

Met een radiatorventilator kun je van een gewone radiator een soort lage temperatuur-radiator maken. De ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte sneller verspreid wordt, waardoor de kamer met een lagere watertemperatuur toch aangenaam warm wordt. Je plakt de apparaatjes aan de onderkant van de radiator en ze gebruiken er weinig stroom.

Dit werkt vooral goed in huizen die al goed geïsoleerd zijn en die je met een warmtepomp wilt verwarmen. Je hoeft dan niet je al je oude radiatoren te vervangen, wat een hoop geld scheelt.

Voorbeeld 2: Ventilator geeft een ltv convector meer vermogen

Jaga DBE ventilator LTV-verwarming

Met een ventilator speciaal voor ltv convectoren verhoog je ook het vermogen van je convector. Je gaat dan niet op lagere temperatuur stoken (dat doe je al) maar haalt wel meer vermogen uit je verwarmingstoestel. Je kunt dus met relatief kleinere panelen toe.

Samenvattend

Als je snel energie en geld wilt besparen, ga je radiator fans gebruiken.

  1. Je bespaart hiermee al snel 15 tot 20% op je energierekening omdat je radiator 50 tot 80% efficiënter gaat werken.
  2. Je huis warmt sneller op en wordt comfortabeler of als het dat al was: verlaag je CV temperatuur van bv 75 graden naar 60 graden waardoor je CV efficiënter werkt en dus zuiniger wordt.
  3. Een ‘geen spijt’ investering: je kunt ze hergebruiken op andere radiatoren. Ze werken op je huidige CV ketel en in de toekomst ook op een hybride of all-electric warmtepomp systeem.
  4. Oja, als heel Nederland dit doet, scheelt dit al gauw 1 miljoen Kg Co2 uitstoot per jaar, elk jaar weer.

Gebruik je ze al? Werkt het? We zouden graag een verhaal opnemen van een huishouden die bewezen heeft dat dit werkt! Stuur even een mail naar info -apestaartje – papagreen.org

* Bron besparingen: Test report Speedcomfort