Jaguar auto delen

Met delen bespaar je geld en maak je vrienden

Generatie x en Z snappen het al: een auto hoef je niet te hebben. Waar voor de oudere generatie de auto als statussymbool erg belangrijk is (meestal meer voor papa’s dan voor mama’s), is het gebruik voor jongeren veel belangrijker dan het hebben. Denk aan Spotify, Netflix en Readly waarmee je luistert, kijkt en leest uit een gedeelde bibliotheek ipv zoals Johan Derksen de trotse bezitter van 20 meter Jazz cd’s bent. Ook het samendoen met of huren van spullen als auto’s (Snappcar) of bijvoorbeeld apparaten als drilboormachines (Peerby) is met de grote vlucht van de internetdeel-economie plotsklaps veel makkelijker geworden. Dit scheelt veel geld en is bovendien goed voor je sociale contacten.

papaGreen tips delen

  1. Delen is goedkoper en milieuvriendelijker dan kopen. Altijd. Het scheelt de energie en grondstoffen om een product te maken.
  2. Wil je een product wel gebruiken maar niet zo vaak per jaar? Dan is delen de jusite optie. Je leent het dan van buren, vrienden of familie. Scheelt geld en je hoeft die grote speciekuip niet zelf te bewaren.
  3. Kun je het niet lenen van bekenden of wil je de leen-afspraken verzekerd hebben? Kies dan 1 van de vele deel platvormen. Zie voor de lijst onderaan dit bericht.
  4. Heb je zelf een speciaal product wat je niet elke dag nodig hebt of kunt delen? Zet het zelf te huur of te leen op een deelplatform. Zo verdien je nog een centje bij ook.
  5. Is een apparaat kapot? laat dit dan repareren of leer doe dit onder leiding van een repair-cafe. (let op: niet alle apparaten repareren is het vriendelijkst voor milieu of portemonnee. Zo kan je een koelkast of wasdroger van 7 jaar oud beter vervangen voor een nieuwe omdat die veel minder energie gebruiken.

Delen is zo oud als de wereld. De bibliotheek om boeken te delen bijvoorbeeld bestaat al eeuwen. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een offline of online platvorm voor. Een paar soorten op een rijtje:

Deelinitiatieven op een rijdeelplatformen nl

Er komen steeds meer deelinitiatieven bij om te delen, lenen, ruilen, weg te geven, te huren of verhuren of te verkopen. Hieronder een overzicht met bekendere en minder bekende deel- en ruilplatforms.

Vervoer

Auto delen

Als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren  is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu. Bekijk de verschilleden auto deel platvormen.

Deelauto’s

Er bestaan auto’s die bij je in de buurt staan en die je per uur of dag kunt huren. Je betaald dan een vast bedrag per maand en daarnaast de uurprijs.

Auto huren of delen met buurtgenoten

Via deze deelplatformen kun je een privéauto van een buurt of stadsgenoot huren. Wil je een grote auto voor de vakantie of juist eenmalig een busje voor je verhuizing? Dan is deze oplossing voor jou.

Carpoolen, meerijden

Liften in een platvorm-jasje. Carpool naar je werk of lift mee naar je vakantieadres en deel de reiskosten. Omdat je de reis van te voren boekt, geen geblauwbek meer langs de snelweg.

Boeken

Boeken delen
De meeste mensen lezen boeken maar één keer, daarom is het delen hiervan een goed idee. Dit kan door ze te lenen bij de bibliotheek of door ze met vrienden en kennissen te delen. Ook zie je steeds meer waterdichte boekenkastjes in buurten verschijnen: laat er je gelezen boeken in achter of neem een boek mee..

Boten en bootjes

Buurtplatvormen voor allerlei, dichtbij

Eten en maaltijden

Maaltijden delen
Kook je graag en wil je je passie voor eten delen? Koken voor meer is groener dan voor je alleen. En kom je laat van je werk en wil je niet koken, maak dan gebruik van de maaltijddiensten van een buurtgenoot. Leer je nog iemand kennen ook!

Kleding

kleding ruilen

De kledingindustrie is na de olieindustrie de meest klimaatonvriendelijke industrie ter wereld. Een derde van elke collectie wordt weggegooid of verbrand. Iets om even bij stil te staan voor je je tot de fast-fashion went. Ga voor slow-fashion of ruil je kleding. Door kleding te ruilen gaat deze langer mee. Er zijn dan minder grondstoffen nodig om nieuwe kleding te maken. Ruilen kun je online regelen, er bestaan bijvoorbeeld websites speciaal voor het ruilen van kinderkleding. Een kledingruilparty bezoeken of organiseren met vriendinnen of vrienden is een andere manier om je garderobe te vernieuwen.

Is je kleding versleten of kapot en niet meer te repareren? Doe het in de textielcontainer, dan krijgt het een nuttige bestemming als hergebruik in nieuw textiel of als papierpulp.

Vakantie

Ruimte delen
Voor vakantiegangers kun je een deel van je woonruimte bijvoorbeeld als jezelf met vakantie gaat. Wie kent er AirBnB niet? Met dit deelplatvorm vinden huurders en verhuurder van particuliere woonruimte elkaar voor tijdelijke verhuur. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zo bestaan er al 20 jaar organisaties die mensen hun huis met elkaar laten ruilen. Of kun je een warme douche huren als fietser of letterlijk een bank om te crashen.

Kamer en lokale beleving delen

Huizenruil vakantie

Huizen verhuur vakantie

Spullen

Spullen delen

In de deeleconomie wordt iedereen vrager en aanbieder van spullen en diensten. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen gereedschap aan te schaffen, maar vindt deze bij een buurtgenoot of via een deelplatform zoals Peerby. De platforms vormen de schakel om spullen te delen, te lenen of tegen een kleine vergoeding te huren van je buren.

Speelgoed delen

Delen of ruilen van speelgoed is eigenlijk heel logisch: kinderen raken uitgekeken op eigen speelgoed en worden graag verrast met ‘nieuw’ speelgoed. Vraag aan vrienden met kinderen of zij speelgoed willen delen. In veel gemeentes is ook een speelotheek te vinden waar je speelgoed kunt huren. Verder vind je op internet genoeg mensen die zo goed als nieuw speelgoed graag een tweede leven geven of overnemen. Meld je aan op een buurtgroep op Facebook of gebruik een app waarmee je in contact komt met je buurt.

Lenen of ruilen

Spullen weggeven

Spullen opknappen

Spullen repareren of nieuwe kopen. Wat is beter?
Ook als je spullen kapot zijn, hoef je ze niet meteen weg te gooien. Vaak kun je ze nog (laten) repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café. Maar let op: laten repareren of tweedehands aanbieden is niet voor alle apparaten het beste voor het milieu. Oude wasdrogers en koelkasten kunnen beter vervangen worden voor een nieuwe energiezuinige. Ook nieuwe auto’s zijn vaak zuiniger in gebruik.

Spullen opslaan

Tweedehands kopen

Tuin

Zaden of grond delen

Heb je geen tuin maar wel kriebelende groene vingers? Je kunt online makkelijk iemand in de buurt vinden die grond beschikbaar heeft voor je tuinambities. Bijvoorbeeld een ongebruikt stuk volkstuin of een tuin van iemand die het onderhoud fysiek niet aankan. Probeer het onderhoud wel zo natuurlijk mogelijk te doen. Voor het ruilen van planten, zaden of tegels bestaan ook sites die je graag matchen.

Mis je een groen platvorm?

Zet ze in de comment dan voeg ik ze toe.