Efficiency koudemiddellen
Photo by @ries_bosch Unsplash

Heeft het type koudemiddel effect op de COP van een warmtepomp?

Het gevolg van het verbod op Hfk’s en de goede eigenschappen van propaan is dat dit middel sinds een paar jaar door steeds meer fabrikanten in warmtepompen gebruikt wordt. De vraag die daarbij rijst is of de efficiënte van die moderne natuurlijke koudemiddelen wel net zo goed is als de synthetische koudemiddelen die tot voor kort veel gebruikt werden.

Onderzoek COP natuurlijke koudemiddelen

In 2021 deden koel- en warmtepomptechnici René van Gerwen en Charles Geelen onderzoek naar natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen in opdracht van Overheidsloket RVO en Topsector Energie.

Daar kwam uit dat de efficiënte van de moderne natuurlijke koudemiddelen evengoed, zo niet beter, waren dan de veel gebruikte synthetische koudemiddelen R32 en R134a.

COP bij A7/W35 – aanvoer temperatuur 7 °C en afgifte temperatuur in je verwarming van 35 °C – voor veel gebruikte koudemiddelen.
Bron: Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen, onderzoek 2021 (pdf).
  • Natuurlijke koudemiddelen, hier rechts in de grafiek (KM), hebben onder dezelfde omstandigheden een betere COP dan HFK’s
  • en een gelijke of betere COP dan HFO’s.
  • Het veel gebruikte Propaan (R290) haalt bij afgifte 35 °C bij 7 °C een COP van 4,8.
efficiëntie warmtepomp in cop voor verschillende koudemiddelen bij verschillende afgiftetemperaturen
COP bij aanvoer -7 °C en diverse afgifte temperaturen.voor veel gebruikte koudemiddelen. De kleuren staan voor de afgifte temperaturen. De blauwe staaf staat voor afgifte 35 °C en heeft voor alle koelmiddelen de hoogste COP.
Bron: Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen, onderzoek 2021 (pdf).
  • De COP bij -7 °C Celsius is voor natuurlijke koudemiddelen even goed of beter dan de HFK’s.
  • De COP van het natuurlijke koudemiddel R600a is zelfs het hoogst van allemaal.
  • Het veel gebruikte Propaan (R290) haalt bij afgifte 35 °C bij -7 °C een COP van 3,6.

Conclusie

Natuurlijke koudemiddelen zijn dus even effectief of zelfs iets beter voor de efficiëntie van je warmtepomp. Bedenk trouwens dat er veel meer factoren in je installatie effect hebben op de COP en dat bij een SCOP van boven de 2,1 een warmtepomp al goedkoper is dan een gasgestookte ketel.

Trend: warmtepompen op propaan

Het gevolg van het verbod op Hfk’s en de goede eigenschappen van propaan is dat dit middel sinds een paar jaar door steeds meer fabrikanten in warmtepompen gebruikt wordt. Door het enig nadeel: de lichte ontvlambaarheid, is er daardoor nog een trend ontstaan: de mono block propaan warmtepomp.

Omdat er binnenshuis, maar kleine volumes propaan in een warmtepomp mogen zitten die goed afgeschermd zijn kunnen warmtepompen met een binnendeel waarin de inverter zit maar kleine hoeveelheden propaan bevatten. Daardoor zijn deze zogenaamde splitunits alleen in kleine vermogens leverbaar.

Een monoblock warmtepomp heeft daarentegen zijn inverter volledig buiten. Daardoor kunnen de hoeveelheden propaan groter zijn en de vermogens hoger. Overigens gaat het dan nog steeds maar om maximaal 3 liter voor een 16 kW warmtepomp. Een terrasbrander tank heeft al meer liter propaan aan boord.

Lees meer over de voor- en nadelen van een propaan warmtepomp.

Heb je wat aan dit artikel?

Schrijf je dan in voor de Papagreen nieuwsbrief en blijf op de hoogte van meer interessante content, nieuws en tools!

child looking at map