voor en tegens propaan als koudemiddel warmtepomp

Propaan: voor- en nadelen als koudemiddel in warmtepompen

Propaan is in opkomt als koudemiddel in warmtepompen. Dit komt doordat oudere kunstmatig koudemiddelen die veelvuldig worden toegepast in airco’s en dus warmtepompen en hoge bijdrage aan het broeikaseffect hebben en binnenkort door de EU verboden gaan worden. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van dit veel toegepaste koudemiddel propaan?

Propaan is een natuurlijk brandbaar gas dat ook veel in terrasverwarmers gebruikt wordt. Het wordt in kleine hoeveelheden – van een halve tot 4 liter – gebruikt als compressie en expansievloeistof in de warmtepomp. De chemische samenstelling van propaangas is C3H8.

De voordelen van propaan als koudemiddel in warmtepompen

pro, approve, affirm
  1. De Global warming potential is slechts 3. Dit betekent dat het 3 keer zoveel effect heeft op het broeikaseffect per eenheid dan CO₂. Nog steeds meer CO₂ zelf, maar het binnenkort verboden synthetische koudemiddel R410A heeft een GWP van maar liefst 2088. Dit betekent dat het 2088 keer zoveel effect heeft op het broeikaseffect per eenheid dan CO₂.
  2. Propaan is niet giftig.
  3. Propaan komt in grote hoeveelheden voor in de natuur.
  4. Propaan draagt niet bij aan de afbraak van de ozonlaag.
  5. Lagere aanlegkosten Omdat er geen f-gassen worden gebruikt en het propaan in een gesloten circuit zit, hoeft de monteur geen f-gassen certificaat te hebben.
  6. Lagere onderhoudskosten. Ook bij het jaarlijkse onderhoud is geen f-gassen certificaat vereist!
  7. Propaan kan je huis verwarmen met 70 graden en kan dus ook met hoog temperatuur radiatoren werken. Synthetische koudemiddelen als veel toegepaste R-410A en R-32 verwarmen ‘slechts tot’ 60 graden. Maar let op! Ook al gebruiken fabrikanten de hoog temperatuur toepasbaarheid van propaan argument: niet doen, want dit gaat ten koste van de SCOP, de efficiënte van de warmtepomp.
  8. Door de hoge temperatuur kan propaan zonder bijverwarmen de wekelijks legionella cyclus uitvoeren. Vaak wordt een warmtepomp ingesteld op 55 °C, waarbij het voorraadvat minimaal wekelijks gedurende twintig minuten naar 65 °C wordt gebracht. Dit kan dus ook zonder puur electrische bijverwarming gedaan worden door de propaan warmtepomp. Met een warmtepomp met R-410A en R-32 moet het elektrische element wel meehelpen om de temperatuur naar 65 °C te brengen, hetgeen de COP doet dalen.
  9. De efficiëntie gemeten in SCOP is hoger dan die van warmtepompen die draaien op R-410A en R-32.

De nadelen van propaan als koudemiddel in warmtepompen

con, reject, oppose
  1. Propaan is brandbaar en kan ontploffen. Daarom zijn er binnenshuis, maar zeer kleine hoeveelheden propaan toegestaan.
  2. Split warmtepompen met propaan zijn er alleen in kleinere vermogens omdat er binnenshuis maar weinig propaan gebruikt mag worden. Zo heeft de TripleSolar voor haar water-water warmtepomp die binnenshuis de warmte van de PVT-panelen verwerkt, maar een klein vermogen van 3 kW. Bij ’n lucht-water monoblock die buiten staat opgesteld mag veel meer propaan als koudemiddel gebruikt worden. Zo heeft onze Wolf CHA-16/20 van 16 kW ongeveer 3,5 liter propaan aan boord. In een monoblock zit het propaan in een gesloten circuit in de buitenunit. Er loopt geen koudemiddel tussen buiten en binnenunit de woning binnen.
  3. Propaan warmtepompen zijn iets duurder dan die gevuld met niet ontbrandbare synthetische alternatieven. Dit komt doordat er meer aandacht aan de veiligheid is besteed. Deze is zo gemaakt dat er geen explosie, maar implosie plaatsvindt, mocht deze onverhoopt ontbranden. Het vat waar het propaan inzit zal dan indeuken en je hoort een plok geluid. Er zal dus nooit een ontploffing met brand ontstaan.

Al met al zijn de voordelen veel groter dan de nadelen. Je ziet zelfs dat de monoblock warmtepomp waarbij het koudemiddel in de buitenunit zit, een enorme vlucht neemt. Dit gaat samen met de overstap op propaan. De monoblock met propaan in de buitenunit neemt het brandgevaar binnenshuis weg.