Keymark heatpump database

Warmtepompen eerlijk met elkaar vergelijken in Keymark database (video)

Last updated:

Op de sites van warmtepomp fabrikanten vind je na veel gezoek waardes over de SCOP en vermogen van de warmtepomp terug. En deze waarden worden soms ook opgeleukt door de marketing communicatieafdeling van het bedrijf. Vaak zie je alleen dat er A++ energielabels worden genoemd, hetgeen eigenlijk wil zeggen dat de SCOP tegenvalt: anders zou het wel A+++ of hoger zijn!

Tijd om op zoek te gaan naar de feiten van de EU-warmtepomp keuringen. Alleen een gekeurde warmtepomp die aan EU-richtlijnen voldoet komt in Keymark warmtepomp database. Deze database wordt sinds 2023 ook erkend oor Nederland. Er handig voor fabrikanten: 1 keuring in Keymark geeft je toegang tot vele EU-landen die de database erkennen, dit scheelt veel testkosten. In Nederland wordt bijvoorbeeld de subsidie op je warmtepomp bepaalt op basis van de vermogens en SCOP waarden in de Keymark database. Voor 2023 was dit BCRG, Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid, maar i.i.g. in het onderdeel warmtepompen kun je niet filteren.

In onderstaande video leg ik je uit hoe je in de Keymark database de testwaarden per warmtepomp opzoekt.

Warmtepompen vergelijken in de Keymark database.

In de Keymark warmtepomp database kun je warmtepompen onderling vergelijken. De waarden in deze database worden aangeleverd door erkende keuringsinstituten zoals Kiwa en TNO in Nederland en andere zelf ook goedgekeurde keuringsinstituten in Europa zoals DIN CERTCO het certificerings-instituut van TÜV Rheinland.

Deze Keymark EU-database is ook niet erg consument vriendelijk: geen gelikt design of meerdere types onderling met elkaar vergelijken. Maar gelukkig wel een filter zoekmechanisme, hetgeen ontbreekt in BCRG. En er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

  • De juiste klimaatzone.
  • De juiste afgifte temperatuur van je verwarming: laag temperatuur verwarming of hoger.
  • De juiste waarden: SCOP, vermogen en geluid.

Helaas kun je niet zoals in een webshop de types naast elkaar zetten en de waarden onderling makkelijk vergelijken. Gebruik hier 2 losse browservensters voor en zet de waarden naast elkaar.

Tot slot

Je kunt met de Keymark warmtepomp database de echte testwaarden gemakkelijk en uniform vinden en hoeft je niet suf te zoeken op merkwebsites die het ergens ver weg of in technische pdf specs hebben staan.