Spaarvarken subsidie warmtepomp

Subsidie warmtepompen 2025 omlaag voor vermogens tot 12 kW

Terwijl de verplichte hybride warmtepomp bij vervanging van een gasgestookte ketel per 2027 is afgeschaft, worden er ook subsidie wijzigingen doorgevoerd ten nadele van de meest gebruikte kleinere warmtepompen. Het doel is dat de subsidie ongeveer 30 % van de aanschaf vergoed en dat is nu soms hoger. Hoe zit dat en waarom gebeurt dit? En welke warmtepompen behouden wel hun subsidie? En bereken of het slim is nog in 2024, dit jaar dus een warmtepomp met extra subsidie te laten installeren.

De subsidie gaat dus omlaag voor kleinere warmtepompen. Kleiner qua vermogen wel te verstaan. Dit gaat om warmtepompen van het type:

  • Lucht-water warmtepompen
  • met een bivalent vermogen van tussen de 1 en 12 kW

Grotere warmtepompen gaan juist meer subsidie krijgen. Een villa subsidie opslag dus, voor de mensen die het minder nodig hebben. Vreemd?

Zoals gezegd is het doel dat de subsidie ongeveer 30% van de aanschaf van de warmtepomp kost. Daarmee wordt de installatie van 1 tot enkele dagen, maar even buiten beschouwing gelaten.

Vermogen warmtepomp

Het vermogen van een warmtepomp is afhankelijk van de stooktemperatuur en – bij een lucht-water warmtepomp – van de buitentemperatuur. Op websites en in reclame-uitingen van warmtepomp leveranciers en fabrikanten wordt een zo hoog mogelijk vermogen weergegeven. Het RVO die de subsidie berekent gaat echter uit van het bivalente vermogen.

  • Het vermogen is hoger dan de afgifte temperatuur van je CV hoger is. Dus bij afgifte 55 graden haal je meer vermogen uit je warmtepomp, maar is deze minder efficiënt.
  • Hoe groter de capaciteit van de warmtepomp, hoe hoger het vermogen.
  • Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe hoger het vermogen van een lucht-water warmtepomp. Voor de berekening van het vermogen wordt er uitgegaan van het NL-klimaat dat in de gemiddelde klimaatzone ligt.

Bivalente vermogen

Het bivalente vermogen van een warmtepomp is het vermogen dat een warmtepomp in ons gemiddelde klimaat kan halen bij een bepaalde afgifte temperatuur zonder bijverwarming van een extra bron.

Twee voorbeelden:

  • Bij een hybride warmtepomp is die 2de bron je hr gasketel. Als de buitentemperatuur onder de 5 graden buitentemperatuur komt, springt je gasketel bij. Het vermogen bij die +5 graden buitentemperatuur is dan het bivalente vermogen van de ketel.
  • Bij een full-electric warmtepomp is er meestal een elektrisch verwarmingselement dat aan gaat als het gewenste vermogen niet gehaald wordt. Dat is bijvoorbeeld als het flink vriest bij -10 graden. Het vermogen dat bij dat omslagpunt, is dan het bivalentpunt.

Maar het vermogen is ook afhankelijk van de temperatuur van het afgiftesysteem. Met welk bivalent vermogen rekent de subsidiegever? Ik vroeg het RVO om uitleg.

Het RVO zegt er dit over:

Wij gaan bij lucht-water warmtepompen uit van de Pbiv bij gemiddelde klimaatomstandigheden. Dit staat ook in de regelingstekst: wetten.nl – Regeling – Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies – BWBR0035474 (overheid.nl)

Voor apparaten met een Tbiv van -10C zonder (elektrische) bijverwarming is dit gelijk aan Prated.

Als wij zowel de lage temperatuur toepassing als medium temperatuurtoepassing gegevens volledig hebben, kijken wij naar de situatie met het gunstigste subsidiebedrag. Als wij maar van een temperatuur toepassing de volledige gegevens hebben gaan wij uiteraard van die situatie uit.

ISDE meldcode

Als je dus wilt weten met welk vermogen het rvo rekent, kijk dan altijd in de meest recente ISDE meldcode warmtepompen, die je op de website van het Rvo kunt downloaden als pdf.

Tip: lastig zoeken in een pdf? Open de pdf in je webbrowser, toets CTRL F. Het zoekvenster opent en je kunt nu merk of type invoeren.

Een voorbeeld: de Elga ace 4 kW

De Elga Ace 4kW heet zo omdat deze 4 kW vermogen heeft toch? Zo staat het ook op hun site: Verwarmingsvermogen 4,14kW.

Elga ace 4kw zoals op de site van remeha staat.

We zoeken de Elga Ace 4 Kw op in de meldcode lijst en zien dat het vermogen in de lijst op 3kW staat. Blijkbaar is het bivalent vermogen, het vermogen waarop de Ace zonder bijverwarming nog kan werken niet 4 maar 3 kW.

Elga ace 4kw is 3 kw vermogen bivalent

Als we in de technische documentatie duiken zien we beter waarom. De naamgeving van de Elga, 4 kW is het vermogen bij een buitentemperatuur van 7 graden.

Bij een buitentemperatuur van 2 graden is het vermogen gedaald naar 2,78 kW. Ik kan nergens het bivalent vermogen vinden van de Elga Ace 4 kW. Maar die zal bv bij 5 graden buitentemperatuur rond die 3 kW liggen zoals in de meldcode lijst staat.

Elga ace vermogen bij 7 en 2 graden

Op zich legt Remeha hier wel goed uit hoe de subsidie veranderd en daar noemen ze ook het bivalent vermogen van 3 kW.

Waarom fabrikanten niet het bivalente vermogen in de naam verwerken heeft puur met marketing te maken: hoger lijkt beter is waarschijnlijk hun gedachte.

Tool: reken zelf het verschil uit tussen de subsidie 2024 en 2025

Vul het bivalent vermogen in en het energielabel van de warmtepomp en je ziet het verschil.

Uiteraard kunnen er geen rechten ontleent worden aan bovenstaande berekening. Nogmaals; kijk in de recentste ISDE-meldcode warmtepompen, die je op de website van het Rvo kunt downloaden als pdf.

Het omslagpunt? 12 kW bivalent vermogen

Als je voor lucht-water warmtepompen met A+++ energielabel uitrekent wat de verschillen zijn tussen 2024 en 2025 dan zie je dat het omslagpunt ligt tussen de 12 en 13 kW bivalent vermogen.

  • Is je warmtepomp kleiner of gelijk aan 12 kW? Dan krijg je minder subsidie.
  • Is je warmtepomp groter of gelijk aan 13 kW? Dan krijg je meer subsidie.

Geen subsidie wijziging voor water-water warmtepompen

Naast de veel toegepaste lucht-water warmtepompen waar deze subsidie over gaat zijn er ook andere typen warmtepompen waarvan de subsidie niet wijzigt.

  • Grondgebonden water-water warmtepompen met een lus tot 200 meter diepte in de grond.
  • PVT water-water warmtepompen met thermische panelen onder de zonnepanelen op je dak.

En airco’s waarmee je verwarmt dan? Voor deze lucht-lucht warmtepompen was er al nooit subsidie beschikbaar.

Tip: laat je aankoop niet van hoogte subsidie afhangen.

Veel leveranciers maken nu reclame voor de extra subsidie die je nog dit jaar krijgt. Bedenk wel dat door de verminderde vraag, de prijzen ook lager zijn. Hoe die prijzen volgend jaar liggen, dat weet niemand. En hoe eerder je een warmtepomp hebt hoe eerder je begint met terugverdienen.

Zo berichte het AD na een rondvraag in augustus ’24 dat ‘de prijs een duikvlucht neemt’:

Vorig najaar was de prijs voor een standaard hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kilowatt inclusief volledige installatie en na aftrek van subsidie 4250 euro, in het voorjaar was de prijs al gedaald naar 3800 euro en het jongste aanbod is 3400 euro; binnen één jaar 850 euro goedkoper. Bron: AD.nl

Trek van die € 850 voordeel het nadeel van de € 650 lagere subsidie voor een 4 kW A+++ warmtepomp af en je ziet dat de warmtepomp in 2025 nog steeds iets goedkoper is.

Meest gestelde vragen over de warmtepomp subsidiewijzigingen

Hoe wordt het vermogen voor de ISDE-subsidie berekent?

Er wordt uitgegaan van het bivalent vermogen van de opgegeven warden door de fabrikant.

Stel dat het vermogen 12,4 is, in welke vermogensklasse valt deze dan?

Het RVO rond de getallen af. 12,4 valt dus in de klasse 12 kW

Waar ligt het omslagpunt in vermogen waarop je in 2025 een hoger subsidie bedrag zult krijgen?

13 kW

Waar ligt het omslagpunt in vermogen waarop je in 2025 een lager subsidie bedrag zult krijgen?

12 kW

Wat is het gebruikelijkste vermogen voor een gemiddelde Nederlandse woning?

Tussen de 3 en 6 kW. Al deze warmtepompen geschikt voor dit soort gemiddelde woningen gaan dus minder subsidie krijgen.

Gelden deze subsidiewijzigingen voor alle typen warmtepompen?

Nee, deze gelden alleen voor de lucht-water warmtepompen. Lucht lucht waterpompoen kregen sowieso nooit al subsidie. Water-water warmtepompen subsidies worden op een andere manier berekent en daar zijn geen wijzigingen in.

Zijn de warmtepomp subsidiewijzigingen 2025 definitief?

Nee, ze liggen voor ter consultatie. De verwachting is wel dat ze doorgaan, tenzij het kabinet valt. Maar ook dan zal het lang duren voordat weer veranderd. Het RVO geeft aan

Ik heb in 2024 een 15 kW warmtepomp geïnstalleerd, als ik dan pas in 2025 subsidie voor deze warmtepomp aanvraag krijg ik dan meer subsidie?

De subsidieaanvraag gaat over de installatiedatum. Misschien gaan consumenten de ingebruikname/installatiedatum net wel over het einde van 2024 heen trekken voor extra subsidie.

Ik heb in 2024 een warmtepomp gekocht die kleiner is dan 13 kW. De warmtepomp wordt pas in 2025 geïnstalleerd. Krijg ik dan minder subsidie en is dat wel eerlijk?

Je krijgt dan inderdaad minder subsidie. Je kunt de subsidie pas na installatie aanvragen. Vereniging Eigenhuis heeft wel om een overgangsregeling gevraagd omdat woningeigenaren de investeringsbeslissing deden op basis van de hogere subsidiebedragen uit 2024. Bedenk dat de prijzen gedaald zijn en dit doet de lagere subsidie geheel teniet zoals uit ons rekenvoorbeeld hierboven blijkt.

Heb je wat aan dit artikel?

Schrijf je dan in voor de Papagreen nieuwsbrief en blijf op de hoogte van meer interessante content, nieuws en tools!

child looking at map