wel erg grote douche in gebouw

Een doorstroombegrenzer voor je douche?

Warm water maakt ongeveer 20% uit van je energierekening. Wat nu als je daarop kunt besparen? Met de hoge gasprijzen ben je misschien al korter of minder vaak gaan douchen? Dat scheelt al flink geld (en Co2). Maar er is nog een manier om tijdens het douchen geld te besparen. Het is klein en niet sexy: de doorstroombegrenzer!

Een doorstroombegrenzer voor je douche is een klein plat schijfje dat je in je doucheslang monteert. De begrenzer heeft bijvoorbeeld een ‘debiet’ van 9 liter per minuut. Debiet wordt ook wel de ‘flow’ genoemd. Een ‘debiet’ van 9 liter per minuut betekent dat er maximaal 9 liter per minuut doorheen stroomt, onafhankelijk van je waterdruk! Wil je ook weten wat je kunt besparen? Check dan de douche bespaar wizard.

Zonder doorstroombegrenzer verbruikt je douche bijvoorbeeld 12 liter per minuut en met een 8 l/m begrenzer… maar 8 liter per minuut. Dit merk je nauwelijks tijdens het douchen maar je bespaart wel water én belangrijker: gas of elektra om dit warme water op te warmen.

Wat is het?

Hier zie je 3 doorstroombegrenzers van Neoperl. Per debiet hebben ze een andere kleur. Je ziet: het is een klein plat schijfje dat je in je slang van je douche monteert. Hoe hoger de waterdruk; hoe dichter het zwarte rubberen ringetje de gaatjes dichtdrukt in de schijf. Daardoor blijft de ‘flow’ altijd gelijk, ook al draai je de douche harder! En hierdoor werkt de doorstroombegrenzer ook onafhankelijk van je waterdruk.

2 types bij Neoperl: PW-01 en PW02

Installatie doorstroombegrenzer

Eerst kies je je type. Neoperl heeft er twee. De PCW-01 en de PCW-02.

  • Een PCW-01 plaats je tussen douchethermostaat en doucheslang.
  • Een PCW-02 plaats je tussen doucheslang en douchekop of in het plafond tussen je douchekop en je watertoevoer.

Officieel kan de PCW-01 niet direct tussen een douchekop die direct uit het plafond komt. mijn ervaring is dat dit wel past.

Voor een ingebouwde regendouche is dus de PCW-2 officieel het meest geschikt. De PWC-01 is platter en vervangt het rubberen ringetje tussen thermostaatkraan en doucheslang.

Mijn ervaring

Ik had al een half jaar geleden z’n doorstroombegrenzer gekocht van 6 liter per minuut. Het duurde toen nog 3 maanden voordat ik hem daadwerkelijk installeerde. Door de toegenomen gasprijzen heb ik me er toch maar toe gezet. Kun je nagaan: zon kleine aanpassing kost al moeite! maar goed: installatie gedaan. Fluitje van een cent. Alhoewel? je moet erg goed opletten hoe je de begrenzer installeert: het ringetje heeft namelijk een voor en een achterkant.

Daar waar je het rubberen ringetje ziet moet het water binnenkomen

Bij de eerste douchebeurt viel me wel op dat de flow lager was. Ook mijn kinderen viel het op. Maar het gekke is dat ik na een paar weken al helemaal gewend was. Ik installeerde een 6 l/pm schijfje. Ik ga denk ik binnenkort stiekem bovenstaande 5 liter per minuut variant installeren. Scheelt toch weer 15%. En iedereen is nu gewend aan die 6, dus dat moet lukken.

Sterker nog: laats waren we in een hotel met een regendouche. Het water had zo’n enorme kracht dat het zelfs een beetje te heftig was.

Let op

Als je eenmaal gewend bent aan de zachte regendruppels van je douche met doorstroombegrenzer wil je niet meer terug.

Regendouche ook geschikt?

Je kan je voorstellen als je op een regendouche met een diagonaal van 30centimer en met 22 liter per minuut een doorstroombegrenzer van 6 liter per minuut zet, je huisgenoten niet blij worden: de straal zal wel heel druppelig worden. Voor een regendouche met z’n groot volume is een begrenzer tot 12 liter per minuut waarschijnlijk al heel wat.

Maar veel douchekoppen hebben toch al een begrenzer ingebouwd?

Dat klopt maar die gaan vaak maar tot 9 liter per minuut. Ook al heel behoorlijk, vergeleken met de net besproken regendouche van 22 liter per minuut natuurlijk maar het kan dus nog beter.

Klein bier of niet? Hoeveel bespaar je met een doorstroombegrenzer douche?

Het verbaasde mij flink toen ik ging uitrekenen hoeveel water je per jaar verwarm met je douchegebruik. Dat is echt flink en zeker met de huidige energieprijzen kost dit zo honderden euro’s per jaar. En als je het niet voor je portemonnee doet, doe het dan voor het milieu. Wil je ook weten wat je kunt besparen? Check dan de douche bespaar wizard.

Bereken je doucheverbruik per jaar en bespaar!

Douche bespaar wizard

Weet jij hoeveel water en dus energie jouw huishouden verbruikt per jaar? Bereken direct hoeveel geld en Co2 je kunt besparen met een doorstroombegrenzer.