Douche-wtw

Een warmte wisselaar geeft de warmte van warm douchewater af aan het koude nog op te warmen water. Met een douche-wtw spoel je warmte uit warm wegstromend douchewater dus niet meer gewoon weg. De douche-wtw warmt het koud water op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken. Je bespaart er afhankelijk van je gebruik tussen de €100-€200 per jaar mee en je hebt al een douche-WTW voor €300,- dus tel uit je winst.

  1. Hét moment om een douche-wtw aan te schaffen is bij nieuwbouw of renovatie van de badkamer; de installatie vereist een (kleine) verbouwing.
  2. Er zijn 2 varianten: de verticale buis, en de horizontale typen. Deze laatste bestaat in de douchegoot en de douchebak variant.
  3. De verticale variant heeft ruimte nodig onder de vloer van 127 t/m 210 cm. Dit kan waarschijnlijk alleen op een verdieping tenzij je een kelder direct onder de douche hebt.
  4. De horizontale variant kan op de begane grond geplaatst worden omdat daar geen diepte voor nodig is.
  5. Een douche-wtw werkt pas na 3 minuten. Dus als je korter doucht wordt de WTW douche niet rendabel. Bedenk dat het wel rendabel wordt als je met meerdere personen direct achter elkaar kort doucht.
  6. Het leuke is dat het een geen technisch apparaat is dat eigenlijk niet kapot kan. Er zit geen electronica in of bewegende delen. Het enige waar je op moet letten is dat je de douche niet met schuurmiddelen schoonmaakt omdat dan de buis verstopt kan raken.
  7. Met een douche-wtw heb je een thermostatische mengkraan nodig: die zorgt ervoor dat het douchewater een constante temperatuur heeft (bijvoorbeeld 38 graden). Met aparte knoppen voor warm en koud water lukt dat niet, omdat het water door de douche-wtw steeds warmer wordt. Vooral de eerste minuten ben je dan continu bezig om de temperatuur bij te stellen.

Hoeveel geld kun je besparen met isolatie in jouw situatie?

Met het isoleren van je huis maak je thuis comfortabeler, spaar je energoe en dus geld en help je mee tegen de klimaatverandering.

Warm water belast het milieu omdat er fossiele brandstoffen nodig zijn om de ketel (of boiler) te stoken. Versterking van klimaatverandering is het belangrijkste gevolg. Een douche-wtw vermindert die milieubelasting doordat die de helft van de warmte uit wegstromend douchewater kan terugwinnen en daarmee koud water kan voorverwarmen. De warmwaterketel of boiler hoeft dan minder hard te werken.

Hoe werkt een douche warmte wisselaar?

Douche-wtw warmtewisselaar

Wtw staat voor WarmteTerugWinning. Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te warmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en (of) naar de combiketel of boiler.

De warmtewinning gebeurt met een zogeheten warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen. De constructie van de warmtewisselaar zorgt dat de afvoer van rioolwater hermetisch afgesloten is van de aanvoer van drinkwater.

3 manieren van aansluiten douche-wtw

  1. Het opgewarmde leidingwater gaat naar de ketel en de douche thermostaatkraan; hoogste rendement maar je kan niet koud afdouchen.
  2. Het opgewarmde leidingwater gaat naar de douche thermostaatkraan; lager rendement en je kan niet koud afdouchen.
  3. Het opgewarmde leidingwater gaat naar de ketel; lager rendement en je kan wel koud afdouchen.

Douche-wtw en douchegedrag: laat je niet verleiden!

Zoals gezegd werkt een douche warmtewisselaar pas vanaf 3 minuten douchen. Het beste voor het milieu is om kort te douchen en laat de geruststellende gedachte van een douche-wtw nu net zijn dat je al flink bespaart. Dit kan ervoor zorgen dat je toch weer langer gaat douchen.

Hier is naar mijn weten geen onderzoek naar gedaan. Er is wel onderzoek naar gebruik van verlichting: toen mensen spaarlampen gingen gebruiken in de jaren 90, gingen mensen de verlichting ook weer langer aan laten staan. De besparing door de techniek werd deels tekort gedaan door hun gedrag.

Milieuvoordeel douche-wtw

Een douche-wtw vermindert de milieubelasting die ontstaat door het warm stoken van warm water, zowel bij gasketels als elektrische boilers. De installatie voor warm water hoeft immers minder hard te werken als het water dat verwarmd moet worden, al een beetje op temperatuur is.

Elektrische boiler

Het milieuvoordeel is het grootst met een elektrische boiler zonder zonnepanelen. Milieubelasting verminderen is in dat geval ook het hardst nodig. Elektriciteit wordt namelijk erg inefficiënt opgewekt in de energiecentrale: slechts 45 procent van de energie uit fossiele brandstof (meestal gas) zet de centrale om in stroom, de rest gaat verloren. Elke kWh stroom die de douche-wtw bespaart, bespaart ook dit verlies in de elektriciteitscentrale.

De hoeveelheid gas die de elektriciteitscentrale moet verbruiken opdat een huishouden met een elektrische boiler water kan opwarmen, daalt door de douche-wtw met 42 procent. 

Een elektrische boiler gebruikt overigens met douche-wtw nog steeds meer energie, dan een hr-ketel op gas zonder douche-wtw. Dus voor het milieu is vervanging door een toestel op gas een betere optie dan (alleen) een douche-wtw aanleggen. Maar als een gastoestel voor warm water niet kan, dempt een douche-wtw de milieunadelen.

FAQ’s wtw-douche

Hoe lang gaat een douche-wtw mee?

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De materialen (hoofdzakelijk koper) zijn goed recyclebaar. Er zitten geen bewegende delen of electronica in die onderhoud vergen of kapot kunnen. De milieubelasting van de materialen is zeer klein (en minimaal vergeleken met de milieuwinst)

Welke typen douche-wtw betsaan er?

Er zijn 2 varianten: de verticale buis, en de horizontale typen. Deze laatste bestaat in de douchegoot en de douchebak variant.

Kan een douche-wtw ook op de begane grond geïnstalleerd worden?

Ja, daarvoor zijn de verticale wtw-douche varianten geschikt. Daarmee hef je geen 2 meter onder de vloer vrij te hebben.

Welk type douche-wtw haalt de hoogste besparing?

De douchepijp-wtw met de langste lengte zorgt voor de hoogste energiebesparing (gemiddeld 100 m3 gas).

Kan ik ook wtw op het bad,wastafel of keukenkraan aansluiten?

Dit heeft geen zin omdat je die kranen vaak niet lang genoeg open hebt staan om de wtw effectief te maken. Een wtw wordt pas efficient na 3 minuten.

Wordt de waterdruk lager door de wtw-douche?

Ja, dat is iets om rekening mee te houden. De waterdruk-verlaging verschilt per type maar ligt zo tussen de 0,2 en 0,35 bar. Als je waterdruk bij je douche al heel laag is kan dit een probleem zijn. Overleg dit met je loodgieter.

Moet ik de douche-wtw onderhouden?

Er is geen speciaal onderhoud nodig. Gebruik alleen geen schuurmiddelen in de douche, Daarin zitten klakdeeltjes en die kunnen zich in de tussen wand van de wtw wisselaar gaan ophopen. Soms levert de fabrikant een speciaal schoonmaakmiddel erbij.

Ik heb een elektrische boiler voor warm tapwater, is een douche-wtw dan zinvol?

Ja, dan is een douche-wtw juist zinvol. De elektrische opwekking van warm water kost veel kw. en de omzetting van brandstof in een centrale is erg inefficient. Nog zinvoller is het dsu om van een elektrische boiler over te stappen op een H ketel met A++ voor tapwater.

Ik heb een hr++ Ketel voor warm tapwater, is een douche-wtw dan nog steeds zinvol?

Ja, dan is een wtw-douche nog steeds zinvol. Elke besparing is belangrijk voor milieu en portemonne. Wel zal de terugverdientijd langer zijn.

Hoeveel geld kun je besparen met isolatie in jouw situatie?

Met het isoleren van je huis maak je thuis comfortabeler, spaar je energoe en dus geld en help je mee tegen de klimaatverandering.

Soorten douche-wtw

Type wtw doucheFabrikantNaam9,2 l / min % rendement 12,5 l / min % rendement Betreftprijs incl btw vanaf
DouchepijpQ-blueShowersave QB1-21D-HE7371,1Dubbele pijp - High Efficiency€ 1015
DouchepijpQ-blueShowersave QB1-21D70.469.3Dubbele pijp - Stortdouche€ 1015
DouchepijpQ-blueShowersave QB1-21C65.662.1QB1-21 met cycloon opzetstuk€ 499
DouchepijpQ-blueShowersave QB1-2164.661.4Lengte van 210cm€ 455
DouchepijpQ-blueShowersave QB1-1660.156.1Lengte van 168cm€ 425
DouchepijpQ-blueShowersave QB1-1252.748.5Lengte van 127cm€ 375
DouchepijpIthoDWTW DDS 210 V64.661.4 Lengte 201,5. Lijkt er op Showersave QB1-21, maar met extra aansluitingen meegeleverd.€ 485
DouchepijpIthoDWTW-P-DDS-SD5451Lengte 201,5 tot 20 flow€ 529
DouchegootJoulia inlineJoulia Inline 5-pijps38.234.312cm inbouwdiepte€ 1199
DouchegootJoulia inlineJoulia Inline 3-pijps26.923.49cm inbouwdiepte€ 1099
DouchegootJoulia inlineJoulia Twinline 10-pijps LF55.852High Efficiency | Tot 12,5L flowonbekend
DouchegootJoulia inlineJoulia Twinline 10-pijps HFnvt47.9High Efficiency | Tot 24L flowonbekend
DouchegootEasy Drain ED-WTW 31nvtdouchegoot zonder rooster€ 329

Er zijn verschillende douche-wtw’s. De douchepijp-wtw zorgt voor de hoogste energiebesparing (gemiddeld 100 m3 gas) en heeft de laagste kosten (vanaf € 375 plus € 100 inbouwen).

Een badkamer op een verdieping is geschikt voor een douchepijp-wtw. Er komt dan in plaats van een gewone afvoerbuis een verticale dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp vlak onder de douchebak. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag, het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog.

Is er geen verticale afvoer mogelijk? Dan is een douchebak-wtw een optie. Die bestaat uit een speciale douchebak waarin een horizontale warmtewisselaar is ingebouwd. Deze lijkt trouwens uit de handel genomen en is alleen nog op projectbasis te bestellen in grotere aantallen.

Heb je een douche zonder douchebak (inloopdouche), en is een douchepijp-wtw niet mogelijk? Dan is er het recentste alternatief: een douchegoot-wtw. Daarbij zit de warmtewisselaar ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer.

Lagere energiekosten door douche-wtw

De energiekosten voor warm water van een hr-combiketel (HRww) dalen door een douche-wtw. De besparing hieronder geldt voor een gemiddeld huishouden van 3 personen, gasprijs 74 cent per m3, prijspeil 2019), 9 minuten per douchebeurt, en bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douche-mengkraan, als de combiketel (als het op een van beide is, pakt de gasbesparing lager uit).

Hoeveel geld kun je besparen met isolatie in jouw situatie?

Met het isoleren van je huis maak je thuis comfortabeler, spaar je energoe en dus geld en help je mee tegen de klimaatverandering.

Bij een elektrische boiler daalt de stroomrekening voor warm water van 380 euro naar ruim 220 euro (elektriciteitsprijs 21 cent per kWh, prijspeil 2019).

PrijsInstallatie Besparing gas
(gaskosten) /jaar*
Terug
verdientijd
in jaren
Douchepijp-
wtw
€ 550 € 100 160 m3 (€ 120) 5,5
Douchebak-
wtw
€ 1.100 € 300 130 m3 (€ 100) 14

*gasp gasprijs 77 cent per m3, stroomprijs 22 cent per kWh, prijspeil 2019

Douch je gemiddeld veel langer dan 9 minuten, met een waterslurpende comfortdouche, of wonen er meer personen in jouw huishouden, dan pakt de besparing veel hoger uit. Stop je altijd na een paar minuten al, dan is een douche-wtw niet de moeite: die heeft enkele minuten opwarmtijd nodig voordat de energiebesparing start.

Weet je het al? Koop direct een WTW douchepijp van Daalderop