boomveren als dakkroon op dak

Een boom op een lichtere dakconstructie? Het kan met de boomveer

Veel oudere daken zijn wel geschikt om een lichter groendak zoals een sedum dak op te zetten. Nu kwam ik de ‘boomveer’ tegen. Dit is bijvoorbeeld een ‘meerstammige esdoorn’ die in een constructie hangt waardoor de krachten van de wind niet op het dak ‘afgereageerd’ worden. Het dak draagt wel het gewicht maar zeker in de buurt van de rand of hoeken is dit vaak minder een probleem. En de windkrachten worden dus opgevangen door de veer die de boom als het ware tegenhoudt. Je dak hoeft dus veel minder krachten aan te kunnen.

Hier een filmpje van het de eerste plaatsing in Nederland door Urban Jungle projects op een daktuin.

Zoals je in de video kunt zien is de boomveer een boomwortel die ingepakt hangt in een bandenveerconstructie. De veerboom weegt zelf wel zo’n 450kg per stuk. Dus je dak moet wel flink wat aankunnen. De boomveren kunnen ook op straat gebruikt worden waar de ondergrond ondiep is of bijvoorbeeld kabels in de weg liggen.

High tech

Het is wel een high-tech oplossing want de boom wordt met sensoren gemonitord en voorzien van water en voedingsstoffen. Dus naast het groenonderhoud komt er sensoronderhoud, electra etcetera bij.

boomveren doorsnede
Dwarsdoorsnedes hoe je een boomveer in daktuin kunt integreren.