voordelen groene daken

Voordelen groendak; het zijn er 27!

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik enthousiast geworden over groene daken. Nu heb ikzelf een sedumdak gelegd -het lichtst groendak type- i.v.m. de lagere dakbelasting. Maar zelfs z’n dunner sedum dak heeft voordelen, zo blijkt. Waarom heb ik me nu al die moeite, tijd en geld getroost om dit groendak te leggen?

In ons geval wilde ik meer groen en lagere temperatuur in de keuken in de zomer. Er zijn echter veel meer voordelen, al kon ik ze nooit 1,2,3 ophoesten. Tessel mijn vrouw zij direct al na de aanleg:

Vanuit de badkamer begint de tuin nu al direct onder het raam door dat sedumdak. Hiervoor keek je tegen zo’n dooie grijze grindlaag aan

Tessel Tierolff

Infographic groendak voordelen

Van groen worden mensen blij, wij ook. Dit is altijd slecht in cijfertjes uit te drukken Greendealgroenedaken‘ heeft deze handschoen al in 2018 opgepakt omdat ze merkte dat groene daken vaak wegbezuinigd werden uit nieuwbouwprojecten.

Groendak vele voordelen poster - groot
Klik op plaat om te vergroten. Deze factsheet is samengesteld door Green Deal Groene Daken partners: gemeente Rotterdam, Nelen & Schuurmans, Van der Tol en Vereniging Bouwwerkbegroeners in samenwerking met STOWA / COP Meten en Monitoren Groenblauwe Daken. Download hier zelf de poster en lees hun andere interessante Groene daken publicaties.

De 27 voordelen groendak op een rij

We delen de voordelen van een groen dak in naar de indeling van GreenDealGroenDaken in in de volgende 5 typen:

 • Technisch en financieel
 • Water
 • Biodiversiteit
 • Gezondheid
 • Energie

Bouw en financiële voordelen

 1. Tot 26% lagere kosten voor aanleg en onderhoud door energie besparing, voordelen buurt en reductie hoosbui water kosten. Betaal jij al voor de rioolaansluiting dak in jouw gemeente. Hier in Haarlem nog niet maar dat gaat vast komen.
 2. Verdubbeling van de levensduur van het dak. Waar een normaal zwart dak maar 20-25 jaar meegaat, blijft een groen dak makkelijk 40-50 jaar goed doordat de UV straling de zwarte daklaag niet (meer) kan verouderen.
 3. 4 tot 8% waardestijging pand. Uit onderzoek blijkt dat door de groenere omgeving de transactieprijzen huizen stijgen. Ook fijn, ook voor de buren dus.
 4. Meer punten bij gebouwlabels BREEAM, GPR en LEED. Tsja, niks aan toe te voegen.

Voordelen Water

Groen blauw dak watermanagement
 1. Water opslaan; een groenblauw dak kan een flinke stortbui opslaan. We hebben het dan wel over groenblauwe daken die minimaal 100 liter water per m2 dak kunnen opslaan. Ter vgl. ons groen dak bergt 32,6 l/m2. Bij een bui van 30mm kan ons dak het opslaan, daarboven wordt het alsnog afgevoerd. Een groenblauwdak met een capaciteit van 150 l/m2 kan een bui van 150mm (dat is heel flink!) verwerken zonder maar één druppel naar de regenpijp te sturen.
 2. 45 tot 70% water verdampen voor koeling binnen en buiten. Bovendien hoeft door de verdamping ook weer minder water afgevoerd te worden. Dit was een van de redenen waarvoor ik het sedumdak gemaakt heb.
 3. €5,- per m2 per 40 jaar besparing op zuiveringskosten. Klein bier lijkt me? Dit voordeel lijkt me nu bij het waterleidingbedrijf te liggen, daarom krijg je ook subsidie neem ik aan.
 4. Tot 50% minder riooloverstortvolume. Dit is overtollig rioolwater via een noodklep afvoeren nar het oppervlaktewater. Dit gebeurt lijkt me tijdens plensbuien. Volgens de studie is dit ook met e lichte sedumdaken te bereiken maar die 50% is alleen te halen als de hele buurt groene daken heeft.
 5. Anticipatie op neerslag, droogte of hitte door op afstand de waterberging langzaam te legen voordat er regen wordt voorspeld. Dit gebeurt met ‘micro-watermanagementsystemen’.
 6. Water gebruiken en opslag voor tuin en of toilet. In ons geval: Als je op jaarbasis (850 mm neerslag) alle dakafvoer van een sedumdak (45% neerslag verdampt) van 30 m2 opvangt, kun je ongeveer 2.100 keer het toilet doorspoelen. Ook met onze 4 kinderen moet dat voldoende zijn?

Voordelen Biodiversiteit

 1. Voedsel voor vlinders, bijen en andere insecten met keuze juiste planten. Dit trekt dan ook weer vogels en vleermuzen aan. Dat is de reden dat ik ondanks dat voor een sedumdak maar 4 cm substraat nodig is, ik toch voor 6cm heb gekozen zodat ik oook nog her en der wat kruiden kan gaan planten.
 2. Compensatie leefgebied bij bouwprojecten.
 3. Bijdrage regionaal ecologisch netwerk. De greoen daken kunnen als groene vingers de stad doorkruizen. Zelf de begroeide tram en bus dakjes kunnen dan als ‘stepping stones’ voor insecten en vogels werken.
 4. Tot 2 kilo groente en fruit per m2 kan er geteeld worden op een intensief groen dak.

Voordelen Gezondheid mens

gezondheid groen dak
 1. Natuurbeleving mens voor verbetering concentratie. Zie de quote van Tessel boven. Een studie met 40 seconden kijk-pauze op een groen dak versus een zwart dak laat zien dat degenen die op het groene dak uitkeken minder fouten maakten bij hun computertaak. Dus kantoor girls en boys, vraag je werkgeven om een groen dak!
 2. 3 dB minder weerkaatsing geluid. Elke decibel geluid minder is een halvering van de beleefde geluidsimpact. Groene daken in de buurt van wegen, vliegvelden, industrie en spoor helpen die geluidsoverlast tegen te gaan.
 3. 10 dB minder geluid van buiten naar binnen. Hoe dikker de laag, hoe groter het effect. 10 dB wordt bereikt met een ‘doorsnee’ sedumdak, reductie met 46 dB is mogelijk met een grondlaag van 200 mm. met ons sedumdakje is het inderdaad al flink stiller. Overigens heeft deze aardlaag ook positieve impact op hitte stres, zie onder voordelen energie.
 4. Meer sociale samenhang door vergroten gebruiksruime. Dit gaat uiteraard over beloopbare daken. Uit onderzoek blijkt dat bij 1% meer groenoppervlak in een buurt al positieve impact is op de sociale samenhang.
 5. Tot 30% minder pijnstillers worden er gebruikt door patiënten in een groenere omgeving.
 6. 1 dag eerder uit ziekenhuis. Patiënten verblijven gemiddeld 1 dag korter in het ziekenhuis bij uitzicht op groen (dak). Deze zou je ook onder kopje financiële voordelen kunnen zetten want 1 dag ziekenhuisverblijf kost tussen de €200 en €500 per dag p/p. Naast een groen dak werkt een park trouwens net zo goed.
 7. Tot 200 gram fijnstof afvangen per m2. Hoe meer beplanting, hoe beter dit werkt. Een sedumdak geeft ook wat filtering maar het grootse effect hebben intensieve groendaken met gras en bomen.

Voordelen Energie

hitte eilanden tegengaan met groene daken
Als je van buiten de stad binnenkomt wordt het warmer door verstening. In bebouwing met meer groen of een park zie je de temperatuur weer dalen. Groene daken helpen deze temperatuureffecten te dempen.
 1. Binnen tot 4 °C koeler doordat de reflectie zonnestaling hoger is vgl met een zwart dak. Voel maar eens aan je bitumen in de zomer, dit kan zomaar 80 °C worden! Daarnaast geeft de begroeiing schaduw en geeft de verdamping van water extra koelte.
 2. 3 tot 7% besparing op airco in de zomer. Doordat het binnen koeler is zal er ook minder elektra nodig zijn om de airco zijn werk te laten doen. Even tussen ons; met en airco verhoog je je elektra verbruik en daarmee de klimaatverandering waardoor je die airco nog meer nodig hebt. Begin er niet aan!
 3. 0 tot 2% besparing op verwarming in de winter. Eigenlijk een non-argument vind ik maar toch goed om te noemen omdat veel mensen denken dat een groen dak op zich al isoleert. Niet dus! De Rc waarde van een sedumdak is nog geen 0,5. De besparing op verwarming is er maar is zeer klein. Zo wie zo is het slim om onder je groen dak flink te isoleren; daarmee bespaar je wel flink.
 4. Buiten tot 2 °C koeler. Het zogenaamde ‘Urban Heat Island effect’ wordt met 2 °C minder als de helft van de daken groen is. Mijn twee dakjes zullen dit niet teweegbrengen maar je moet ergens beginnen.
 5. Zonnepanelen krijgen 6% hoger rendement. Op een zwart dak kan het zomaar 80 °C worden en het rendement van een zonnepaneel is optimaal bij 25 °C. Een verlaging van de temperatuur onder de panelen tot zomaar 35 °C, levert een rendementsverhoging op van 6%.
 6. Meer biodiversiteit onder zonnepanelen door schaduwplekken onder de panelen ontstaat er een divers microklimaat waar verschillende biotopen kunnen bestaan.

Geïnteresseerd in alle wetenschappelijke bronnen van onderstaande voordelen? Lees ze hier.