oudere woningen zijn het slechts geisoleeerd

Isolatiemogelijkheden huis per bouwjaar

Wat kun jij doen om de isolatie van je huis te verbeteren? Dit hangt sterk samen met het bouwjaar en wat er al gedaan is aan isolatie in je huis.

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. De isolatie en bespaar mogelijkheden hangen af van twee zaken:

  1. het bouwjaar van je huis
  2. de isolatieverbeteringen die na de bouw zijn uitgevoerd

In dit artikel focus ik me op punt 1: de isolatiemogelijkheden die bepaald worden door het bouwjaar. Geen zin om te lezen? Doe dan direct de isolatie huisscan.

Impact bouwjaar op isolatie

Het bouwjaar van je huis bepaalt wat in die periode de gangbare manier van bouwkwaliteit en isolatienormen was. In Nederland bestaat er een bouwbesluit met normen over allerlei zaken waaronder isolatie. Hierdoor zijn de technische kwaliteiten, gebruikte materialen en isolatie veranderd zoals in het artikel Technische eigenschappen van het woningcasco in de tijd uitgebreid beschreven wordt.

technische kwaliteiten en omslagpunten woningen door bouwbesluiten
In dit overzicht zie je dat er vanaf eind jaren 70 isolatieplaten op daken gebruikt worden

Wat is het bouwjaar van jouw huis?

Heb je geen idee wat het bouwjaar van je huis is? Kijk dan op Bagviewer van het Kadaster. Typ in het zoekvenster je adres + woonplaats of postcode + huisnummer. Je krijgt dan rechtsboven het bouwjaar van je huis te zien.

Indeling bouwjaar woning vanuit isolatieperspectief

Vanuit isolatieoogpunt onderscheiden we de volgende bouwjaren:

  • Bouwjaar voor 1925: niet geïsoleerd en geen spouw.
  • Bouwjaar 1925 tot 1975: niet geïsoleerd en wel maar lege spouw.
  • Bouwjaar 1975 tot 1983: matige spouwmuur- en dakisolatie. Isolatiedikte onder de 4 cm.
  • Bouwjaar 1983 tot 1992: overal matige isolatie. Isolatiedikte tussen de 5/7 cm.
  • Bouwjaar 1992 tot 2000: overal goede isolatie. Isolatiedikte tussen de 8/12 cm.
  • Bouwjaar vanaf 2000: goede tot zeer goede isolatie. Isolatiedikte tussen de 13 cm of dikker.

Spouwmuurisolatie naar bouwjaar

Omdat muurisolatie een maatregel is die goedkoop is en veel energieverlies scheelt, maken we het onderscheid tussen bouwperioden met en zonder spouw.

spouwmuur isolatie naar bouwjaar
Spouwmuur isolatie vanaf de oliecrisis; je ziet dat de isolatie door de jaren heen steeds dikker is geworden met een hogere RC waarde.

Isolatie eisen sociale woningbouw

Hieronder een tabel als voorbeeld van de isolatie-eisen sociale woningbouw per type: dak, muren (buitenwand), vloer en glas.

Voorbeeld isolatie eisen sociale woningbouw. De minimum isolatie-eisen in Rc waarden voor sociale woningbouw uitgedrukt volgens de diverse voorschriften geldig tijdens bouwjaar.

Isolatie wizard

Huis isolatie wizard

Je huis isoleren is een ‘geen spijt’ maatregel. Ontdek wat isolatie voor jouw type huis kost. En wat het oplevert per jaar in geld, rendement, energie en co2 besparing.

Uitleg isolatie mogelijkheden per bouwperiode

Hieronder volgt per bouwperiode een korte uitleg vanuit isolatieperspectief. Lees het stukje wat bij jouw huis past door.

Gebouwd voor 1925

Huizen gebouw voor 1925 hebben nauwelijks isolatie. De beglazing is enkelgals, de zolder en vloeren zijn oorspronkelijk niet geïsoleerd. Een groot probleem is dat er geen spouw is waardoor de isolatie met het hoogste rendement niet kan: gevelisolatie. Wel kun je van binnen of buiten gevelisolatie aanbrengen. Van buiten valt af wegens monumentenzorg of stadsgezicht bepalingen bij dit type woning. Blijft over gevelisolatie van binnenuit. Dit ga je doen bij renovatie of grotere verbouwing.

Huizen tussen 1925 en 1975

Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren wel een en ander verbeterd. Vaak is dat dakisolatie (omdat de zolder werd verbouwd) en dubbel glas (omdat het enkelglas werd vervangen). Als het recent is gebeurd, is de dakisolatie goed (minstens 8 cm) en is het glas van HR++ kwaliteit. Maar zijn de verbeteringen al wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige dakisolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloerisolatie en gevelisolatie.

Huizen gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982

Huizen gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie gekregen en matige dakisolatie (dikte 5 tot 7 centimeter). De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++), de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie en triple glas of HR++ glas in ramen die nog enkel glas hebben. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan is kun je daar het beste meteen triple glas of HR++ glas in laten zetten. Heb je plannen om het dak te renoveren of de zolder te verbouwen, overweeg dan extra dakisolatie. De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Huizen gebouwd in de periode 1983 tot en met 1991

Huizen gebouwd in de periode 1983 tot en met 1991 hebben bij de bouw overal matige isolatie gekregen: 5 tot 7 cm dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om extra isolatiemateriaal en HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren. De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Huizen die gebouwd zijn in de periode 1992 tot en met 1999

Huizen die gebouwd zijn in de periode 1992 tot en met 1999 hebben goede dak, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is daar niet noodzakelijk, behalve als je jouw huis energieneutraal wilt maken. Bij de bouw is dubbel glas geplaatst (geen HR++ of triple glas). Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.

Huizen gebouwd vanaf 2000

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Verbetering van isolatie is niet meer nodig. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee. Je kunt je huis nóg energiezuiniger maken met een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

Overzicht isolatie dikte en type ventilatie per bouwjaar woning

Bouwjaarvloer/bodemisolatie in cmSpouwDakGlas woonkamerGlas slaapkamerVentilatie
tot 19250geen spouw0enkelenkelNatuurlijke toe- en afvoer
1925-1975000enkelenkelNatuurlijke toe- en afvoer
1975-1983444dubbelenkelNatuurlijke toevoer, mechanische afvoer
1983-1992666dubbelenkelNatuurlijke toevoer, mechanische afvoer
1992-2000888dubbeldubbelNatuurlijke toevoer, mechanische afvoer
2000-2010101010HR++HR++Natuurlijke toevoer, mechanische afvoer
2010- nu121212HR++ of tripleHR++ of tripleGestuurde ventilatie

Check je huidige isolatie!

Check voordat je isolatie laat aanbrengen welke isolatie er nu in je huis zit (dak, buitenmuren, vloer of bodem, kruipruimte en ramen). Vraag eventueel aan de vorige bewoners wat zij hebben laten doen, kijk in (ver)bouwtekeningen of schakel een isolatiedeskundige in.

Isolatiemaatregelen: kosten en besparing

Isolatie wizard

Huis isolatie wizard

Je huis isoleren is een ‘geen spijt’ maatregel. Ontdek wat isolatie voor jouw type huis kost. En wat het oplevert per jaar in geld, rendement, energie en co2 besparing.

Tips isoleren

Voor een goed resultaat let je op de volgende punten:

  • Kies zo dik mogelijk isolatiemateriaal. In de jaren 80 vonden we 4 centimeter dik al heel wat. Nu begint het bij 10-12 cm afhankelijk van het type materiaal. Kies materiaal dat dik genoeg is, zodat je een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde) haalt. Bekijk verschillende materialen met hun isolatiewaarden bij 1 en 10 cm dikte. Vaak kun je isolatieplaten of dikte in meerdere diktes kopen. De dikke varianten zijn wat duurder maar de extra kosten haal je er als snel weer uit. En het werk is hetzelfde of je nu dik of dun isolatiemateriaal gebruikt. Meer informatie over diktes van materialen vind je op dakisolatie en vloerisolatie.
  • Zorg dat de isolatie goed wordt aangebracht: zonder kieren, stevig bevestigd en indien nodig met de dampremmende laag aan de warme kant. Leg geen stopcontacten aan in de isolerende laag want daarmee doorbreek je de constructie waardoor koudebruggen en dus warmteverlies, condens en in het slechtste geval rot en schimmel ontstaat.
  • Overweeg je glasisolatie? Ga je kozijnen vervangen, neem dan meteen triple glas. In bestaande kozijnen kun je HR++ glas laten aanbrengen. Lees meer op Dubbel glas, HR++ en triple glas.
  • Plaats je HR++- of triple glas en is je buitenmuur (je spouw) niet geïsoleerd? Het is verstandig om die tegelijk te isoleren, anders kan je muur kouder dan het raam worden en slaat er misschien vocht neer op je muur en krijg je last van schimmel.
  • Goede ventilatie voorkomt neerslaan van vocht en schimmels op de muren. Plaats in elk geval ventilatieroosters boven de ramen. Ga voor -beter- winddrukgeregelde ventilatieroosters of -best- voor een centraal of decentraal warmteterugwinning ventilatie systeem.
  • Controleer jaarlijks of naden en kieren nog goed dicht zijn. Vervang als dit nodig is raam of deurrubbers en of tochtband. Tochtstrips en rubbers worden onder invloed van UV licht stugger en minder flexibel. Tocht in huis en andere koudebruggen zorgt voor warmteverlies tot wel 5%.