Een alternatief voor tropisch hardhout als Meranti is het Fins-Nederlandse Finti. Ik kwam dit onlangs tegen en het heeft vele voordelen ten opzichte van hardhout.

Want hoe gecertificeerd tropisch hardhout ook mag lijken, duurzaam is het nooit. Het wordt uit tropische bossen van ver weg helemaal naar Nederland gesleept. En net als met de Soja teelt stond er ooit tropisch bos op die houtplantages.

Wist je trouwens dat naaldhout zijn slechte naam in Nederlandse kozijnen heeft te danken aan het gebruik van slecht vuren in de jaren 60 van de vorige eeuw? Dit ging massaal rotten en moest snel vervangen worden. Toen kwam hardhout als meranti in zwang terwijl je kozijnen prima van grenen kan maken.

Isolatie Europees houten kozijnen is beter

Een ander nadeel van hardhout is dat het erg dicht is. Door deze dichtheid geleidt het en is de warmte-isolatie geringer dan van meer open hout als vuren of grenen. Vuren, grenen en Douglas bevat veel lucht tussen de houtcellen. En net als in isolatie maken de luchtcellen de isolatie. Daarom is hardhout niet geschikt voor een passief huis en naaldhout als grenen wel. De U-waarde is lager dan 0,73. Hoe lager de U-waarde hoe beter het isoleert. Dit is vergelijkbaar met Triple glas!

Wat is Finti?

Finti hout in huis

Finti hout is en Nederlands fabricaat van grenenhout dat thermisch verduurzaamd is en in Finland groeit. Er wordt dus wel veel energie verbruikt bij de productie. Hoeveel C02 uitstoot hiermee gemoeid is, ben ik nog niet achter gekomen.

  • Grenenhout met betere eigenschappen dan tropisch hardhout
  • Ongekend hoge isolatiewaarden van U > 0,73
  • Pas na 12,5-15 jaar overschilderen
  • Minimaal onderhoud
  • Foutenvrij vinger-gelast
  • 100% recyclebaar: cradle to cradle gecertificeerd
  • Geen chemische toevoegingen

Verduurzamingsmethoden hout

De therm verduurzamen wordt gebruikt voor twee doeleinden. Zorgen dat het milieuvriendelijker wordt en zorgen dat langer meegaat. Hout wat langer meegaat is soms ook milieuvriendelijker omdat je het minder vaak hoeft te vervangen. maar niet altijd.

Je kunt hout verduurzamen (bestand maken tegen het Nederlandse klimaat: rotting en schimmels) door het bv te schilderen met verf of beits, het te o injecteren met chemicaliën of het onder verhitting te modificeren. Door modificatie wordt de eigenschap van het hout zo verbeterd dat het in duurzaamheidsklasse toeneemt.

Geïmpregneerd hout

Een voorbeeld van met chemicaliën ‘langer houdbaar maken’ (duurzaam wil ik dit niet noemen) is van dat groene geïmpregneerde tuinhout.

Dit is behandelt met bestrijdingsmiddelen. Niet aan beginnen dus! Het bestrijdingsmiddel kan in het milieu (jouw tuin) komen en het hout kan niet hergebruikt worden.

Gemodificeerd hout

Zoals gezegd heeft gemodificeerd hout de voorkeur. Dit hout wordt onder druk verwarmt tot wel 200 graden zonder chemicaliën waardoor het vocht uit het hout gaat en de celstructuur zodanig aangepast wordt dat het beter tegen houtrot en schimmels kan.

De open celstructuur van het grenen wordt behouden en daarmee blijft de U-waarde erg laag: U > 0,73.

Daarmee isoleert deze houtsoort aantoonbaar tot wel >58% beter dan tropische houtsoorten.

Isolatie kozijn en glas

Toen ik op zoek was naar een nieuw kozijn met dubbel HR++ glas kwam ik er al snel achter dat tripple glas nog beter isoleert. (En onlangs kwam ik het net zo goed isolerende maar veel dunnere vacuum glas tegen, waarover later meer.)

En als je dan gaat voor dat extra isolerende triple glas, dan wil je ook dat je kozijn niet de warmte lekker wordt. De zwakste schakel bepaalt immers het totale warmteverlies.

PH-Bouwadvies heeft een mooi artikel met de uitleg van de 3 factoren die de isolatie van je raamkozijn bepaalt:

  • De beglazing
  • De Afstandhouder in je dubbel of triple glas
  • Het kozijn

Volgens het bouwbesluit 2013 moet de U-waarde van de totale kozijnconstructie niet hoger zijn dan 1,65 W/m²K. Verdeelt over de 3 factoren:

  • HR++ beglazing U=1,1 W/m²K.
  • Afstandhouder Ψgl = 0,06 W/mK
  • Houten kozijn U=2,4 W/m²K

We concentreren ons hier alleen op de houtsoort. Een houten kozijn in het veel gebruikte meranti heeft een U waarde van ongeveer 1,6 U W/m²K. De U waarde van Finti is 0,73 U W/m²K. Dat is ruim 50% lager!

Uiteraard zal de U waarde van het gebruikte glas het meeste effect hebben door dat dit het grootste oppervlak is. maar ga je passief bouwen dan moet je ook echt op het kozijn letten.

Waar kun je Finti kozijnen bestellen?

In m’n zoektocht naar een alternatief voor hardhouten kozijnen ben ik twee leveranciers tegengekomen die kozijnen leveren aan particulieren.

Het Finti hout wordt gemaakt in Haaksbergen, gedistribueerd door o.a. Heuvelman Hout en is in lengtes tot 6 meter te krijgen bij Jongeneel. Als zzp’er kan ik daar ook hout halen maar dan heb je nog geen kozijn.

In de passiefbouw wordt Finti al veel toegepast voor kozijnen, boeidelen en gevelbekleding.

  • Bij HP Kozijn kun je via een online configurator je Passief kozijn in Finti bestellen. Zij voeren het rondom passive Uniprofile met draaideel.
  • En sinds kort kun je ook bij Toeleveringonline je complete kozijnen met ramen en triple glas bestellen in Finti. Geen passief kozijn maar een gewoon kozijn. Wel leuk dat ze de houten kozijnen nu ook in Finti leveren
Finti is bijna gelijk in prijs aan andere soort verduurzaamd grenen (Accoya) of even duur als hardhout (Meranti) maar isoleert meer dan 50% beter!