Zijn zonnepanelen zelf duurzaam?

De Silicon Valey Toxics Coalition kwam dit jaar uit met het langverwachte update van haar ‘Solar scorecard‘. Deze non profit organisation bekijkt de productie van zonnepanelen op haar mens en milieu aspecten.

Ze scoort fabrikanten van zonepanelen op deze punten:

  • Rapportage en vermindering emissies en energiegebruik zoals broeikasgassen
  • Rechten werknemers voor gezondheid en veiligheid
  • Ketenbeheer
  • Giftigheid en materiaal gebruik
  • Rapportage en vermindering watergebruik
  • Geen gebruik van bloed mineralen uit conflictgebieden

Productie PV

Tijdens het gebruik van zonnepanelen produceren ze schone energie zonder co2 uitstoot en zijn ze een belangrijke oplossing voor het klimaatprobleem.

Maar tijdens de productie van panelen wordt energie en grondstoffen gebruikt. Silicium- een soort zand- is een belangrijke grondstof waar veel energie voor nodig is om dit om te smelten in de cellen die in de panelen voor de omvorming van zon in electra zorgen.

Zware metalen

Daarnaast wordt er glas en aluminium gebruikt en in sommige panelen zelfs lood of cadmium. Dit laatste zit vooral in dunne film zonnecellen dus niet in de panelen die je op je dak plaatst.

Recycling

Daarnaast zit er allerlei electronica in zonnepanelen en de omvormers. Sommige fabrikanten hebben een eigen recycle programma. Omdat zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan nog niet zo lang en ze gaan langer dan 25 jaar mee. Het recycle cq afval probleem gaat daarom pas de komende 10 jaar zichtbaar worden. PV Cycle is een organisatie in de EU die zich met de recycling van PV panelen, omvormers en batterijen bezig houd.


De top 5 uit de solar scorecard

2018-2019, Silicon Valey Toxics Coalition

  • Jinko
  • Trina
  • Sunpower
  • Ja Solar
  • Q cells

Ik mis alleen AEG in deze test. Ik heb SVTC gevraagd naar het hoe en waarom, wordt vervolgd.

Bereken hoeveel geld en co2 je kunt besparen met zonne-coöperatie aandelen

Samen energie opwekken als je zelf geen groot dak hebt kan met een coöperatie. Fijn voor je portemonnee en het milieu.

CO2 productie tijdens productie?

Dit rapport gaat deels over emissies. De productie van een paneel kost energie. Als deze energie zelf groen wordt opgewekt vind er geen Co2 productie tijdens productie plaats. Maar dat is en kip ei verhaal. Pas als alle fossiele energie is uitgebannen kan er Co2-loos PV panelen geproduceerd worden. Lees ook dit artikel over de co2 uitstoot tijden de PV paneel productie.

Gemiddeld produceert een zonnepaneel zon 340 kilo Co2 per paneel. Zonder vervoer. Het kost ongeveer 2 tot 3 jaar om dit terug te verdienen met de Co2 loze productie van electra. Daarna bespaar je nog meer dan 20 jaar op je Co2 emissie.

Download het rapport ‘the 2018–19 SOLAR SCORECARD‘ om de duurzaamheidsscore van zonnepanelen producenten te bekijken.

Update 12-6-’23: eind dit jaar wordt er een 2023 update van de Solar Scorecard verwacht